Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Γκλεούδκια

Ένα από τα πιο παλιά  έθιμα  του γάμου είναι τα "γκλεούδκια .
 Είναι το παραδοσιακό μας κέρασμα - κάλεσμα.  Μοιάζει με μπισκότο, μόνο που έχει κυλινδρικό σχήμα. Είναι γλυκό ,όπως και το μελεκούνι , για να είναι γλυκιά και η ζωή του νέου ζευγαριού.
Μια βδομάδα νωρίτερα μαζεύεται το σόι και μέσα σε ατμόσφαιρα παραδοσιακής χαράς τηρεί το παλιό τυπικό. Νέα κορίτσια, φίλες της νύμφης παίρνουν θέση γύρω από τη σκάφη για το ζύμωμα.
 Είδα μετά από καιρό  το αλεύρωμα του προσώπου. Μου είπαν ότι οι συγγενείς ρίχνουν χρήματα  στο αλεύρι τυλιγμένα σε χαρτί και οι κοπέλες προσπαθούν να τα πάρουν με το στόμα.


Τα γκλεούδκια μοιράζονται, όταν οι συγγενείς παίρνουν στο σπίτι της νύμφης ή του γαμπρού το "ψωμόπουλο", δηλαδή διάφορα είδη για το τραπέζι του γάμου.


Τα τραταρίσματα είναι συνεχή. Οι ευχές που ακούγονται είναι: " Ώρες καλές!   Η ώρα η καλή!   Και από των παιδιών!      Στα δικά σας οι λεύτερες- οι!
Γνώρισα και την κυρία Δέσποινα σε ρόλο κανακιστή.   Τα κανάκια ή παίνια είναι παλιά με δικά της συμπληρώματα. Άξια!





"Σήκου κουμπάρα κέρασε, μη διπλωκαμαρώνεις,
να σε βλογήσει ο Χριστός να 'βρεις να στεφανώνεις"


Είναι η ώρα που η μητέρα της νύμφης υποδέχεται τους καλεσμένους  ρένοντας ανθόνερο με το "καννί".Δίπλα η ποιήτρια και τραγουδίστρια παινεύει τους συγγενείς τραγουδώντας στον παραδοσιακό σκοπό.




Ευχαριστούμε πολύ όλα τα πρόσωπα που εικονίζονται στην παραδοσιακή μας αναζήτηση και λίγο ιδιαίτερα την κυρία Δέσποινα που μας διδάσκει με το πάθος και την αγάπη της για τις ρίζες μας.
Κάποια στιγμή , αν μου το επιτρέψει, θα ΄θελα να παρουσιάσω ένα μικρό κομμάτι από τα ποιητικά της δημιουργήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: